POVIJEST
Image

ARHEOLOŠKI NALAZI

Arheološki nalazi svjedoče da su već od ranog brončanog doba prepoznate prednosti života na području današnje Baške Vode. U kasnoj antici stanovništvo podiže utvrdu na Gradini, poviše današnje luke, kako bi se sklonili od prodora barbarskih naroda. Ostatci bedema od suhozida su vidljivi i danas.  Prolaskom Križara, napadom Turaka i gusara stanovništvo bježi u Bast.

IZVORI VODE - BASCA

Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more, ali pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na Basczi vodi, izvoru pitke vode. Upravo zahvaljujući izvoru vode u neposrednoj blizini luke, koji je najveći izvor između Cetine i Neretve, te je služio za potrebe okolice pa čak i Makarske, luka Baška Voda zbog protoka vode u potocima koji izlaze u luku i danas ima zavidnu, vidljivu čistoću mora.

Image
Image

POVRATAK STANOVNIŠTVA UZ MORE

Povratkom stanovništva nakon progona Turaka ispisuje se novija povijest Baške Vode. Grade se prve kuće, crkve, škole. Današnja Baška Voda se nalazi upisana na kartama kao Basca te Fontana di Basca, a samo ime Baška Voda zapravo znači "Dobra Voda".

IZGRADNJA PRISTANIŠTA

Izgradnjom pristaništa (mula) 1912. godine Baška Voda postaje najznačajnija luka na ovom području preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja. Prvi stanovnici bavili su se poljoprivredom te ribarstvom i pomorstvom. Za vrijeme Austro-ugarske Baška Voda obzirom na veličinu je davala najveći broj kapetana, koji su sa svojim brodovima putovali od Boke Kotorske do Trsta i Venecije preko otoka.

Image
Image

BRODOVI I JEDRENJACI

Najčešće korišten tip broda je bila štela, teretni brod na jedra nešto vitkijih linija od također korištene bracere. Prijevoz dobara, te povezivanje zagore i otoka se upravo odvijao preko Baške Vode sve do izgradnje magistrale.

IZGRADNJA LUKOBRANA

Izgradnjom lukobrana sa svjetionikom gasi se svjetionik na mulu. I dalje je na mulu mozaik sidra te u neposrednoj blizini veliko metalno sidro kao podsjetnici bogate pomorske tradicije i značaja mjesta i luke Baška Voda.

Image
Image

KIP SV. NIKOLE

Kip Sv. Nikole Putnika postavljen je 1998. godine, povodom blagdana Sv. Nikole, a autor je Mladen Mikulin. Sv. Nikola Putnik zaštitnik je Baške Vode, pomoraca, putnika, djece i neudanih djevojaka. Uzdignutom rukom brončanoga kipa Sv. Nikola blagoslivlja sve koji dolaze u Bašku Vodu.

SPOMENIK "HRVATSKA JEDRA"

Spomenik "Hrvatska jedra" podignut je 2004. godine u spomen na dr. Franju Tuđmana, prvoga predsjednika Republike Hrvatske, koji je na čelu hrvatskoga naroda, kroz oluje Domovinskoga rata za neovisnost, pobjednički usmjerio hrvatsku lađu u slobodnu budućnost. Autor spomenika je Marko Gugić.

Image